fuggoagy.hu
fuggoagy.hu
Keletkutatás, orientalisztikai témájú írások. Nyelvészet, irodalom, néprajz, antropológia, szociológia, történettudomány, filozófia, filológia, kultúra, film, művészet.

Akciós repjegyek

Linkblog

Utolsó kommentek

azsiaport hírek

Nincs megjeleníthető elem

Mit mondott Mao?

2009.10.01. 11:56 | aáb

A hongkongi South China Morning Post október 25-én közzétett videója szerint a Mao elnöknek tulajdonított szállóige, mely szerint „Kína fölkelt” (中國站起來了) nem hangzott el, vagy legalábbis akkor biztosan nem, amikorra a nemzeti emlékezet datálja, azaz ma hatvan éve. Akkor kiáltotta ugyanis ki a népköztársaság megalakulását Mao a Mennyei Béke Kapujának lépcsőjén.

A youtube-on hozzáférhető archív anyagok alátámasztják ezt az állítást, ami mégis szembetűnő az az, hogy a kínai propaganda különböző jeleneteket használt fel a történelmi pillanat illusztrációiként, anélkül, hogy jelölte volna, mikor látjuk az eredeti, és mikor a szerkesztett anyagokat. Azért olyan nagyon ezen persze nem csodálkozunk.
A kérdés, hogy miért volt erre szükség? A különböző változatokat végignézve az a gyanú alakult ki bennem, hogy azért, mert a leghitelesebbnek tűnő filmfelvételek egyszerűen csapnivaló minőségűek, Mao alig látszik rajta, emberek sétálnak el előtte a nagy pillanatban, egyáltalán nem egy ünnepélyes jelenetnek tűnik, hanem inkább piaci árverésnek. Az egyik hitelesnek tűnő felvételen balról, de rendkívül rossz minőségben, a másikon jobbról és kicsit közelebbről, jobb minőségben, de szintén hatalmas kavarodás közepette láthatjuk Maót, de itt meg a történelmi mondat eleje maradt le. A zűrzavart fokozza még Mao jellegzetes visító hangja, megtetézve a brutális hunani akcentusával (az egyik kínai fórumozó azt kéri a társaitól a youtube-on, hogy valaki fordítsa le számára érthető nyelvre, hogy mit is mondott).
 
Ezt mondta:
 

 0:40-től 0:57-ig
 

0:42-től 0:57-ig
 
azaz: „Honfitársaim! A Kínai Népköztársaság Központi Népi Kormánya a mai napon megalakult.” (同胞們! 中華人民共和國中央人民政府今天成立了.)
 
Egy másik filmen, amely csöpögős pátosztól cseppet sem mentesebb, és szintén erről az eseményről számol be (de sokkal profibb beállásból) Mao például nem viseli a tányérsapkát, és persze a szájmozgása is teljesen eltér az alákevert hangtól. Itt a beszédnek egy későbbi részét hallhatjuk, melyben arról beszél, hogy országa hajlandó bármely olyan kormánnyal diplomáciai kapcsolatra lépni, amely egyenlő partnerként áll hozzá valamint elismeri Kína területi integritását és szuverenitását.
 

 
A filmek tehát feltehetőleg valóban a népköztársaság kikiáltásakor készültek, de egy híradónyi hiteles anyag már nem jött össze, ezért a meglévő képeket nyakra-főre bevágták a rendelkezésre álló hanganyag alá. A sok helyen látható kép is lehet, hogy ekkor készült, de biztosan nem a kikiáltás pillanatában.
 
 

A „Kína fölkelt” mondat egyik felvételen sem hallható.

13 komment

Címkék: kína történelem videó népköztársaság 1949 mao zedong

A bejegyzés trackback címe:

https://csk.blog.hu/api/trackback/id/tr41420313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.10.01. 13:39:07

爲人民服務

erdekes ez a 湖南i nyelvjaras
jol hallottam, hogy a 人 t jen-nek mondta?

aáb · http://azsiaport.hu 2009.10.01. 14:08:22

aha, valami jen vagy jin szerű szótagot hallani

Lord_Cica (törölt) 2009.10.01. 14:30:29

Ez olyan, mintha hamisítványnak tekintenénk itthon egy felvételt pl. a Szózat elszavalásáról.
Természetes, hogy többször megünnepelték és megismételték az eseményt.

aáb · http://azsiaport.hu 2009.10.01. 14:35:42

@Lord_Cica: nem, ez olyan, mintha Sz. Mátyás 1989. okt. 23-i beszédét, melyen kikiáltja a köztársaságot úgy adnák le időről időre, hogy 10 mp. felvett filmen tátogna, miközben végighallgatnád az egész beszédét.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.10.01. 15:07:04

Én nem értem, nekem ez Kínai :-)

bocs...

Fittipaldi 2009.10.01. 15:20:15

Rájöttem: gyerekkorában kiherélték, emiatt frusztrált volt, és ezért játszott forradalmast. Valószínűleg a többi komcsi is mind ilyen.

übi 2009.10.01. 15:58:48

Egyébként most éppen hogyan hívjuk ezt a szegény tömeggyilkost: Mao Zedong vagy Mao Ce-tung?

aáb · http://azsiaport.hu 2009.10.01. 16:10:42

@übi: magyar népszerű átírásban Mao Ce-tung (ami szabálytalan, de meghonosodott alak a szabályos Mao Cö-tung helyett), pinjin átírásban Mao Zedong, Wade-Giles átírásban Mao Tse-tung stb.

übi 2009.10.01. 17:27:51

@aáb: Röpke nyomozásom alapján úgy látom, beleszaladtam Mo. egyik legnagyobb Kína-szakértőjébe. Csak a poén kedvéért: ha valóban Dr. Apatóczky Ákos Bertalanhoz van szerencsém, árulja már el, nincs valami köze egy Apatóczky nevű őrnagyhoz, aki (sajnos) a hetvenes években a hódmezővásárhelyi laktanyában keserítette meg az életünket...?

aáb · http://azsiaport.hu 2009.10.01. 18:15:18

@übi: nincs, bár nem egy gyakori név, és valami távoli kapcsolat aligha kizárt, én nem ismerem az illetőt.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.15. 14:57:57

Mintha egy repedt fazékba ordítana szerencsétlen. Szörnyű hallgatni, bezzeg az első bemondó milyen beleéléssel tolja! :D

azsiaport.hu | blog.hu
süti beállítások módosítása