Keletkutatás, orientalisztikai témájú írások. Nyelvészet, irodalom, néprajz, antropológia, szociológia, történettudomány, filozófia, filológia, kultúra, film, művészet.

Akciós repjegyek

Linkblog

Utolsó kommentek

azsiaport hírek

Nincs megjeleníthető elem

Hol apáink vére folyt II/1 (Csingtao, 1914) 4.

2009.03.12. 13:02 | aáb

Miután Csingtao szárazföldi ütegei romokban hevertek, az ostromtüzérség november 2-án a sáncerődökre és az azokat fedező drótakadályokra helyezte át a tüzét. Aznap éjjel az ostromlók újabb 300 méterrel ásták előrébb a futóárkokat. Másnap néhány üteg elpusztította az elektromos energiaszolgáltató állomást, míg a lövegek nagy többsége tovább folytatta a drótakadályok megsemmisítését, illetve a sáncerődök rombolását. Amint a tetők beszakadtak, a németek elkezdték kiüríteni az erődöket. Az ostromlók ezen az éjszakán kiásták a második párhuzamos ostromárkukat. November 4-én hajnalban egy műszaki szakasszal megerősített japán gyalogos század rohamot intézett az ivóvíz szivattyúállomás ellen, mely hamar elesett és a védői közül 21 fő fogságba esett. A város védőinek ezek után be kellett érniük a kutak vizével. A flotta nap-nap után rommá lőtte a tengerparti lövegállásokat, míg az ostromlövegek a drótakadályokat rombolták. A szövetségesek éjjel újabb 300 méterrel ásták előrébb a futóárkaikat. A britek, akik az arcvonal egyik nehéz szakaszát kapták (egy tűznek kitett leejtőt, melyen a dagály miatt lehetetlen volt ásni), a futóárkaik építésében megpróbáltak lépést tartani a japánokkal, de kudarcot vallottak. A kézifegyverek tüzétől 26 főt veszítettek (ebből 8 halottat) mire abbahagyták az erőfeszítéseiket és visszavonultak a második párhuzamos ostromárkukba. Ettől természetesen tovább romlottak a kesernyés angol-japán kapcsolatok.

Suwo, pre-dreadnought típusú ex-orosz csatahajó (Bundesarchiv)
 
November 5-én a flotta közvetlen lőtávolságban sorakozott fel és megsemmisítette Hujcsüan (Hui Tschuen Huk)-t az utolsó tengerparti üteget. Az ostromágyúk időközben tovább drótakadályokat pusztítottak el és porrá zúzták az elhagyott erődöket. Csingtao védelmi létesítmények nélkül maradt mind a szárazföld, mind a tenger felől. Aznap éjjel a japánok kiásták a végső párhuzamos ostromárkukat, mely a szektortól függően 100 és 1000 méter közötti távolságban húzódott a német lövészárkoktól. A legtöbb védőárkot viszont föld és romok borították, a védők így a szétszórt gránáttölcsérekben kerestek fedezéket.
 
Meyer-Waldeck belátta, hogy itt a vég. November 6-án parancsot adott a Taube gépnek, hogy az utolsó jelentéseivel repüljön el Kínába. A kínaiak azután Németországba továbbították azokat. Az ostromtüzérség, mely ekkora kifogyott a célpontokból a még megtalálható maradék szögesdrót foszlányokat, vagy az elhagyott téglaépületeket lőtte. A flotta, melynek viszont egyáltalán nem maradt célpontja, morális célból csatlakozott a tüzeléshez és küldte a magasba a porfelhőket a korábbi tengerparti ütegek helyén. Világosan látszott, hogy mindenki aznap éjszakára várja a döntő rohamot. Kamio tétovázott. A szabályzatrágó tiszt azt kívánta, hogy a britek zárkózzanak fel a szövetségesek megindulási terepszakaszáig és csatlakozzanak a támadáshoz. Azt mondta a briteknek, hogy aznap éjjel bármi áron ássák ki a közelítő futóárkaikat és a párhuzamos ostromárkot. Az előttük lévő szomszédos japán egységek támogató tüzelést fognak folytatni a kézifegyvereikből. A következő éjszaka pedig, jöjjön bármi, elrendeli a nagy támadást. A britek pedig csatlakozni fognak, még ha a nyílt terepen kell is előrenyomulniuk. Az a parancs tovább súlyosbította a szövetségesek közötti feszültséget, a brit parancsnok pedig tiltakozott elit haderejének értelmetlen kockáztatása miatt.
 
Kamio időközben arra utasította egységeit, hogy puhatolják ki a német védővonal gyenge pontjait. Egy japán gyalogos század megközelítette a 4. sz. erődöt, mielőtt a meglepett védők észrevehették volna őket. Azután a németek tüzet nyitottak, majd szuronyrohamra indultak az ellenség visszaverésére. A japánok meghátráltak. Meyer-Waldeck egy olyan bombasztikus jelentést kapott, hogy úgy hitte, az erőd a fő támadást verte vissza, és a 4. sz. erődhöz vezényelte a tartalékot. Egy másik japán gyalogos század a 3. sz. erőddel próbálkozott. A németek visszaszorultak a repedezett falú betonbunkerbe. Egy másik század érkezett oda, körülvette a bunkert és a lőréseken, valamint a repedéseken keresztül lövöldöztek befelé. A védők megadták magukat. Egy helyi német tartalék ellentámadást hajtott végre, és a szárnyon felszámolt egy előretolt japán állást, mielőtt a főerők összezúzták volna őket. Japán szakaszok futottak szét a lövészárok mentén. A 2. sz. erőd, melyet minden figyelmeztetés nélkül oldalról és hátulról ért támadás, gyorsan elesett. A támadók oldalról rohanták meg a 4. sz. erődöt, de szembetalálták magukat az odaérkező német erősítéssel. Heves tűzharc kezdődött. A harcfelderítést végrehajtó japán erők megerősítéseket kértek, mire további gyalogos századok érkeztek a helyszínre. Háromórás küzdelem után a 4. sz. erődből egy szuronyrohammal kiverték a németeket. A szárnyakon, az 1. sz. és az 5. sz. erőd kétségbeesetten tartotta magát. A nagy munkával kiépített japán hírközlési rendszer most igen jó szolgálatokat tett. Kamio hallván, hogy a harcfelderítései valójában elfoglaltak egy erődöt, azonnali általános támadásra adott parancsot.
 
A német védelem közepén keletkezett résen beözönlő japán erők szétbontakoztak. Egy gyalogos század felfelé rohamozott az Iltis-dombon. Kigyulladt egy fényszóró és megvilágított egy, az embereit kivont kardjával bíztató német hadnagyot, és egy a katonáit felemelt karddal vezető japán századost. A két férfi hunyorogva meredt egymásra, majd a feudalista idők harcainak hihetetlen paródiájaként a két tiszt kardpárbajba kezdett a harchoz felsorakozott csapataik között. A szamuráj kard sokkal jobbnak bizonyult a parádézásra használt díszkardnál és a japán parancsnok levágta az ellenfelét. A németek megadták magukat. Egy másik, a Bismarck-dombra felkapaszkodott század elfogadta az Iltis-dombon éljenző japánok által elcsüggedt németek megadását. Az éjszakai harcokban közelharcra került sor a cs. és kir. haditengerészek és a japánok között, melyben ketten elestek, hárman pedig megsebesültek. Meyer-Waldeck megadta magát és az emberivel kivonult az 1. sz. és az 5. sz. erődből. November 7-én, egy ironikusan szép nap reggelén, a japán és brit csapatok bevonultak Csingtaoba. Három nappal később egy aknákat kereső japán torpedónaszád munka közben felrobbant és elsüllyedt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A The War Illustrated címlapon ünnepelte a szövetségesek győzelmét (http://www.granguerra.crearforo.com/)
 
A németek 493 főt veszítettek (ebből 199 halottat), és további 3600 hadifoglyot. Ebben benn foglaltatik a Kaiserin Elisabeth 10 hősi halottja és 10 sebesültje is. Az életben maradtak, közöttük 56 magyar tengerész és két magyar tiszt, japán hadifogságba került, ahonnét 1920-ban kerültek vissza Európába Vita János tengerész kivételével, aki a fogságban, 1916-ban elhalálozott. A német hírszerzési jelentések a szövetségesek veszteségeit „legalább 12 000 főre” becsülték, mely óriási túlzás azóta is megismétlődik a német dokumentumokban. A japán hadsereg vesztesége 1900 fő volt (415 halott). A haditengerészetük elveszítette a Takachiho könnyűcirkálót, a Shirotaye rombolót, egy torpedónaszádot és két kisebb aknakeresőt, mintegy 400 fő veszteséggel (kb. 300 halottal). Kamio elismerést érdemel, ugyanis Japán figyelemreméltó módon alacsony árat fizetett egy nagy haditengerészeti támaszpont elfoglalásáért. A britek veszteségei a következők: a hadseregé 74 fő (13 halott), a haditengerészeté 9 fő (3 halott).
 
Japán később Csingtaot visszaadta Kínának, de a Santung vasútvonalat megtartotta. Ennek helyőrsége lett a később hírhedté vált Kuantung (Kwantung) hadsereg magja. Kamio gyomra nem vette be törzse fiatalabb tagjainak fasiszta megnyilvánulásait és hamarosan nyugállományba vonult.
 
Kamio sikere, az iraki amerikai hadműveletekhez hasonlóan, a logisztikának és a tűzerő fölénynek, a véráldozat minimalizálása céljából történő, szinte korlátlan alkalmazását tükrözte. Fiatalabb törzstisztjei pontosan az ellenkező következtetésre jutottak: a németeket a gondos tervezés és az erős akarat győzte le. Véleményük szerint a fanatikusan a győzelemre koncentráló szamuráj faj felsőbbrendűsége következtében a logisztika, az esélyek és az anyagi tényezők mind érdektelen dolgok voltak. A besulykolt gondolkodású, fegyelmezett (és egy megfelelően fegyelmezett társadalomban felnőtt) japán katonák mindig győzni fognak. Ez a nézet vezette később Japánt a katasztrofális háborúk sorozatába.
 
Manapság Kína egy nagy haditengerészeti bázissá akarja kiépíteni Csingtaot. A német hatásból már csak kevés dolog maradt fenn, de a régi sörfőzde még mindig gyártja a háború előtti német sört, melyet „Tsingtao” sör néven árulnak a kínai éttermekben.
 
 
 
Csingtao ostromának hadrendje:
 
 
Német Kelet-Ázsiai Hajóraj:
 
Páncélos cirkálók:        Scharnhorst (zászlóshajó), Gneisenau
Könnyűcirkálók:                      Nürnberg, Emden, Leipzig
Romboló:                                            S90
Ágyúnaszád:                            Jaguar, Luchs, Tiger, Iltis, Cormoran
Folyami ágyúnaszád: Csingtao, Vaterland, Otter.
 
A háború kitörésekor a Scharnhorst, Gneisenau és a Nürnberg a Caroline szigeteknél cirkált, míg a Leipzig Mexikóban volt, hogy a forradalom idején védelmezze a német érdekeket. Az Emden, Tiger, Iltis és a dokkban javítás alatt álló Cormoran Csingtaoban tartózkodott. A Vaterland és az Otter a Jangce felső szakaszán őrjáratozott, a Jaguar az Alsó-Jangcén, míg a Csingtao a West-folyón (Canton felett). A Luchs Sanghajban, az S90 Csifuban volt.
 
Az Emden elhagyta a kikötőt, csakúgy mint a zsákmánya, a Rjazany (melyet elláttak a Cormoran fegyverzetével és személyzetével, majd átkereszteltek Cormoranra), illetve a felfegyverzett kereskedelmi segédcirkáló, a Prinz Eitel Friedrich (egy háború előtti postagőzös). A kikötőbe pedig befutott a Kaiserin Elisabeth osztrák-magyar védett cirkáló, valamint a Jaguar és a Luchs ágyúnaszád, illetve az S90-es romboló.
 
A németek az ostrom során sokszor vették igénybe a Lauting (egy kirándulógőzösből átalakított aknarakó), a Kaiserin Elisabeth, a Jaguár és az S90 szolgálatait.
 
 
Csingtao tenger felőli védelme:
 
Hui Tschuen Huk üteg: két 24 cm-es, három 15 cm-es löveg, fényszórók, páncélkupolákban,
Bismarck-domb üteg: négy 28 cm-es löveg
Régi Csingtao üteg: négy idős (kínai) 15 cm-es löveg
Régi Hsiauniwa üteg: négy idős 21 cm-es löveg, fényszóró, és hét 8,8 cm-es ágyú jól beásva a kikötő mellett
Ezenkívül: kb. 300 db tengeri akna
 
 
Csingtao szárazföld felőli védelme:
 
5 sáncerőd: fényszórókkal, falakkal, árkokkal, drótakadályokkal,
Iltis-domb üteg: két 10,5 cm-es, valamint hat régi (kínai) 12 cm-es löveg, fényszórók,
Moltke-domb üteg: két 10,5 cm-es löveg, fényszórók,
12 nyitott lövegállásban: 22 db 3,7 cm-es, 22 db 9 cm-es és 6 régi (kínai) 12 cm-es löveg.
2 db Rumpler Taube repülőgép, 1 kötött figyelőléggömb, 1 meteorológiai léggömb.
 
 
Csingtao helyőrsége:
 
A támaszpont különböző ütegeit mintegy 750 tengerésztüzér szolgálta ki. További 180 tengerész töltött be híradói, törzsbeli és logisztikai beosztásokat. A belső rendre kb. 100 kínai rendőr ügyelt. Magát a helyőrséget a 3. Tengerész Zászlóalj 1300 fője alkotta, mely következőkből tevődött össze: 4 gyalogos század (egyenként 210 fővel), 1 lovas század (140 fő), 1 tábori tüzérüteg (133 fő, 6 db Krupp 7,7 cm-es tábori löveg), 1 műszaki század ( 108 fő) és 2 lóvontatású géppuskás század (egyenként 38 fővel és 6 db géppuskával). Tiencsinben és Pekingben állomásozott a (német) Kelet-Ázsia haditengerészeti Különítmény, 4 (egyenként 100 fős) gyalogos század, 1 géppuskás zászlóalj (60 fő és 14 géppuska), valamint két tüzérszakasz (3 db 8 cm-es tábori löveg és 3 db 15 cm-es tarack). A 3 db 8 cm-es tábori löveg kivételével ez az egész haderő beérkezett Csingtaoba.
 
Kb. 1500 főnyi tartalékos növelte a helyőrség létszámát. Ezek a segéderőknél szolgáltak, illetve 2 további gyalogos századdal bővítették a 3. Tengerész Zászlóaljat. A hajókról partra tett tengerészeket, ágyúkat és géppuskákat is beleszámítva a helyőrség kb. 4000 emberrel, 120 géppuskával és 90 löveggel rendelkezett.
 
A japán Második Hajóraj:
 
5 idős, az orosz-japán háborúban zsákmányolt pre-dreadnought típusú ex-orosz csatahajó:   Suwo, Iwami, Tango, Okinoshima, Mishima,
Páncélos cirkáló: Iwate, Tokiwa, Yakumo,
Könnyűcirkáló: Chitose, Tone, Mogami, Yodo, Akashi, Akitsushima, Chiyoda, Takachiho,
Romboló: 24 db
Öreg ágyúnaszád: 4 db mint aknakeresők
Vízirepülőgép-hordozó: Wakamiya (4 db hadra fogható + 1 tartalék korai Henry and Maurice Farman vízirepülővel)
Néhány logisztikai, támogató és műhelyhajó, illetve 26 szállítóhajó.
A hadművelet elején csatlakozott a Hajórajhoz a Settsu és a Kawachi dreadnought, a Kongo csatacirkáló, az Aki és a Satsuma új pre-dreadnought csatahajó, de hamarosan eltávoztak.
 
A britek a Hongkongban mobilizált Triumph öreg pre-dreadnought csatahajót vezényelték oda, valamint Vejhajvejből egy 4 öreg rombolóból álló csoportot.
 
 
A Csingtaot ostromló japán erők:
 
A 18. gyaloghadosztály, mely következőkből tevődött össze: a 23 gyalogdandárból (46. és 55. gyalogezred), a 24. gyalogdandárból (48. és 56. gyalogezred), a 22. lovasezredből, a 24. tábori tüzérezredből (hat db 6 löveges üteg), egy műszaki zászlóaljból, egy logisztikai zászlóaljból, átalárendelt egészségügyi és híradó szakaszokból, és valószínűleg egy hegyi tüzérzászlóaljból (két db 4 löveges üteg). A 29. gyalogdandár (67. gyalogezred és a 34. gyalogezred egy zászlóalja) a hadosztály után érkezett be.
 
Az ostromtüzérség összetétele a következő volt: egy haditengerészeti tüzérkülönítmény (10 cm-es és 15 cm-es haditengerészeti lövegekkel), a Miyama és a Yokosuka nehéz tüzérezredek, a Shimonoseki és a Tadanoumi nehéz tüzérzászlóaljak, összességében kb. 100 db löveg a 12 cm-es kalibertől a 28 cm-es kaliberig.
 
A 6. és a 12. gyaloghadosztályok 2 logisztikai és 2 műszaki zászlóaljat vezényeltek a helyszínre. Ezek mellett az ostromlókhoz csatlakozott még a hadsereg 3 db repülőgépe (Farmanok) és 2 vasútépítő zászlóalj.
A későbbiek során a Santung vasútvonal megszállására beérkezett a 8. gyalogezred.
 
A britek a Dél-walesi Határvadászok 2, zászlóalját vonultatták fel, amelyet a 36. Szikh ezred 2 gyalogos századával erősítettek meg.
 
Összeállította: Veperdi András
 
Források:
 
Jork Artelt: Tsingtau: Deutsche Stadt und Festung in China 1897-1914
Charles B. Burdick: The Japanese Siege of Tsingtao
Dr. Csonkaréti Károly: Az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészete
Dr. Csonkaréti Károly: Császári és Királyi hadihajók
Dan van der Vat: The Last Corsair, The story of Emden
Colin Denis: Tsingtao Campaign
Felszeghy Ferenc, Reé László (szerk.): A Magyar Tüzér
A haditengerészeti Hősi Emlékmű kézzel írt Emlékkönyvének fotókópiájának másolata
Paul G. Halpern: A Naval History of World War I

<Előző oldal 1 | 2 | 3 | 4

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csk.blog.hu/api/trackback/id/tr2997786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balangó 2009.03.12. 19:08:59

Komoly munka. Gratulálok!

seaner 2009.03.12. 19:34:33

Kínával sosem érdemes gecizni!

Éhesló 2009.03.12. 20:17:24

Nagyon szép munka. GZ!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2009.03.12. 20:33:39

Bakker, ez igen... Mennyi meló volt ebben? Én élveztem, nagyon jó, tetszik a blog, az előzőt is olvasta. Mégegyszer, köszönöm!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.03.12. 20:49:55

Nagyon jó poszt, köszönet érte!

négykarika 2009.03.12. 21:00:49

Izgalmas, elvezetes olvasmany, köszönet erte!

éjjelnap.pál 2009.03.12. 22:09:37

Érdekes volt, szép munka!

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2009.03.12. 23:37:18

jó kis bejegyzés

ennek van köze a Tsingtao sörhöz?
(ami egyébként nem rossz, de a Harbin nevűt jobban szerettem)

Locke 2009.03.13. 09:12:01

Köszi a cikket, nagyon jó írás!

aáb · http://azsiaport.hu 2009.03.13. 09:30:50

@bucsin: igen, megtartották a régi helyesírást a nevében. A Harbint biztos azért szereted, mert ahhoz szoktál, amikor ott voltál, mindenki a saját vidékének (egyébként eléggé hasonló ízű) söreire esküszik Kínában. Tsingtaot azért mindenütt kapni, még Mo-n is. www.tsingtaobeer.com/

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2009.03.13. 10:33:23

A National Geographic-on mindig II. vh megy (nyilván, arról vannak felvételek), így felüdülés az I. vh hadműveleteivel ismerkedni. Élvezet volt olvasni, gratula :-)

wannee/mayaa/du/ yaru (törölt) 2009.03.13. 15:39:21

Ez király volt!

Természetesen a japán törikönyvem az egészet elintézte másfél sorban :)

Herlock Sholmes 2009.10.01. 16:16:35

Kiváló, precíz és lelkiismeretes munka, gratulálok!

Sms Kaiserin Elisabeth Cirkáló 2020.07.04. 20:59:40

Dédapám az SMS Kaiserin Elisabeth cirkáló első osztályú matróza volt, részt vett Csingtau védelmében, majd japán fogságba esett, ahonnan csak 1920-ban tért haza.
Nagyon jó összefoglaló, mégis élnék a kiegészítés lehetőségével: a magyar matrózok közül, nem csak Vita János halt meg a fogságban, hanem például Ónódy Mihály matróz is. (Az Aonogaharai fogolytáborban, amikor 1919 szeptemberében megtudta, hogy haza térhet, örömében hideg vizet öntött magára, amitől tüdőgyulladást kapott és meghalt(1919.09.19). Hamvait társai hazahozták egy ládikában, hogy magyar földben nyugodhasson.

azsiaport.hu | blog.hu
süti beállítások módosítása